salam ramadhan dr jauh

tadi kan lepas lunch, aku baring sekejap kat katil.ingat nk baring2 kejap je, skali tertido terus.tengah sedap tido tu, tiba-tiba aku terjaga dan seolah2 macam terkejut dengan sesuatu dan aku terus bangkit duduk.hati aku berdebar2.tiba rasa sedih sangat2, rasa nak menangis.aku rasa rindu sangat2 kat rumah, rindu macam dah 10 tahun dah tak balik.sedangkan baru je balik aritu.makin aku fikirkan kenapa aku rasa macam tu, makin sedih rasa hati aku.entah la.aku pun tak tahu kenapa.

lepas aku ambik wuduk baru rasa tenang sikit.kemudian aku teringat yang sebelum tertido tadi aku ada berborak dengan junior2 ku pasal puasa kat sini.and aku tadi baru jugak anta ucapan2 salam ramadhan untuk kawan2 aku.jd aku rasa sedih tu mungkin sebab terkenangkan yang puasa dah dekat.mungkin esok.aku rasa sedih sebab tak dapat puasa dengan family kat rumah.dan kalau masuk tahun ni, 2 tahun lah aku tak puasa dan raya dengan family.time puasa ni pun kitorang ada exam.abis exam aku ada lawatan plak ke tokyo seminggu.pastu raya nanti pulak hari rabu.time kelas.memang tak raya la kitorang tahun ni.tahun lepas ok lagi sebab hari sabtu.boleh kumpul ramai2 sambut raya.

aku sedih bila teringatkan yang aku tak dapat tolong family aku buat persiapan raya.biasanya raya aku la yang paling sibuk.malam sebelum raya tu memang tak tido aku dengan mak aku.pagi pegi sembahyang raya dengan mata merah, bengkak je.tapi aku tak kisah.aku gembira dapat tolong mak aku.aku rindu nak pegi jalan raya, especially dengan kawan2.ramai2 pegi serbu rumah member2, cikgu2.rindu giler.time bulan puasa ni rindu nak g bazar.rindu nak bukak puasa, sahur dengan family.rindu semuanya.tak tahu lagi berapa tahun baru aku dapat rasa semua tu balik.huhu..

ayah, umi, dan adik2 ku yang lain, abang nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan, dan selamat berpuasa.abang mintak maaf atas segala salah dan silap abang, halalkan segalanya ok.abang mintak maaf sebab tahun ni pun tak bersama time puasa dengan raya.doakan kejayaan abng kat sini eh.abang doakan semoga semua kita beroleh nikmat dan keberkatan dari Allah s.w.t.

kepada kawan2 ku, aku pun nak mintak maaf atas segala kesilapan aku.halalkan segalanya kalau ada terambik, termakan, terminum, terumpat etc..0-0 k?aku harap semoga ramadhan tahun ni lebih baik drpd yg sebelumnya buat kita semua.


Diriwayatkan daripada Sahl bin Sa’d Radhiallahu ‘anhu daripada Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Maksudnya: “Sesungguhnya di dalam syurga terdapat satu pintu yang disebut Ar-Rayyan yang mana pada hari Kiamat orang-orang yang berpuasa masuk daripadanya
(dan) tidak seorangpun selain mereka memasukinya. Dikatakan: “Dimanakah orang-orang yang berpuasa?” Maka mereka pun berdiri (untuk memasukinya), tidak ada seorangpun selain mereka yang memasukinya. Apabila mereka telah masuk maka pintu itu ditutup sehingga tidak ada seorangpun yang masuk dari padanya.” (Hadith riwayat Bukhari)

Advertisements

epi merdeka n epi fasting!

today is our country`s 51st national day.
wishing all malaysian hepi merdeka!mari kita bersama pertahankan kemerdekaan yg kita kecapi ini buat selamanya!

Enter Fleedy

n for all muslims, selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak.selamat bersahur, berpuasa, berbuka puasa, berterawih dan beribadat kepada Allah s.w.t.semoga ramadhan kita kali ini diberkati dan dirahmati Allah serta lebih baik dr yg sebelumnya.
kepada org yg bercadang2 nk ponteng tu, ingat, kalo tak puasa tak boleh raya tau.hehe..k, slmt berpuasa guys!

during those 2 months absence…(part 6)

Bado-bu Kangeikai
(Badminton Club New Member Welcoming Party)


We had a welcoming party for the club`s new members.that includes me.it`s a tradition here and every club will surely do it every year.it is held to show their gratitude for new members who are willing to enter their and also to welcome them into their `family`.

-my new `family`-


-guys-

-girls-

-played bowling among us-

-that`s sedi(my junior) bowling-
-no need to say la.i won!hehe..-

during those 2 months absence…(part 5)

Ryou Sai (Dorm Festival)

We had a Dorm Festival on the 17th of May.had football tournament among floors.and we won!after the tournament, had barbeque.kenyang giler that day.

-me, shikichi, zogi(mongolian)-

-on duty-


-licin-

during those 2 months absence…(part 4)

Mitsui Greenland

Went to Mitsui Greenland.a theme park.about an hour train ride from my college.it was cludy and windy that day.nasib baik pakai baju 2 lapis.ramai gilaer orang aritu.sbb aritu Children`s Day kat Jepun.So ramai parents yang datang bawak anak2 diorang.

-@ north entrance-
sedi: kite g sane r dulu..
zek: x nak.nak g sini dulu.
sedi: sane dulu!
zek: sini dulu!
akmal: …….

-my 2 juniors.my jalan2 mate.hehe..-

-kecut gak perut naik ni.ingatkan xde pape.-

-haunted house.hmmph..-

-see the line?i`m the last person in it-


-masked rider in action.kitorang pun tengok gak-


-yang ni bez!-

-x naik pun yang ni-


-ni paling best!hehe..-

-ni pun best!roller coaster berdiri!1st time tengok-

-interesting-


-ko tembak ape Mal?-





-aku dah jumpe diorang ni.hehe..-

-we met a mammoth!-
-it`s minus 25.8 C!-

-sejuk giler!-


-habis basah-

-couple je lalu kat sini.kitorang pun redah la jugak bertiga-


-do u think it went to the centre?-
-lucky!got to see the fireworks that nite!-


-aboard the ferris wheel-

during those 2 months absence…(part 3)

Fukuoka City Tour
-Fukuoka Tower, Yahoo Dome, Marinoa City, etc..-

We went for a tour of Fukuoka City.Dah setahun duduk kat sini tappi baru ni la dapat nak jalan explore bandar Fukuoka ni.tapi malangnya sorang drpd kitorang demam, so it`s only me and Akmal this time.

-1st time jumpe signage ader bahasa melayu.bahasa indonesia sebenarnye.mane lg nk jmpe camni kat jepun?kat fukuoka je ade.hehe..-



-tgh2 bndar macam ni tibe2 lak ade bundel!siyes shocked!kat depan fukuoka tower plak tu.-


-fukuoka tower.function just for telekomunikasi.macam kl tower la.-

-JAL resort and Yahoo Dome(home of Softbank Hawks) behind it-

-1st time pegi pantai kat jepun nih.hehe..-

-Yahoo Dome behind-

-kereta tu sebenarnya terbabas masuk kat dinding tu time diorang tgh buat cafe nih.bila diorg tgk macam unik je, diorang pun biarkanlah macam tu sampai sekarang..:P-

-mall depan Yahoo Dome tu.kat sini ader kedai Nike yg kite boleh design kasut sendiri.nanti diorang buatkan.kira macam custom made la.best kan?nanti nak wat satu.-

-outlet @ Marinoa City-

-my shop!haha!-

-Ferris wheel @ Marinoa City.once the tallest in Asia.overtaken by the one in Singapore.-

-ni baru setengah-


-at the top height.bergegar lutut time ni.-


-the marina-

-unique toilet-

-Marinoa City @ nite-

-back to Tenjin, Fukuoka City-



-small version of Shibuya??-

during those 2 months absence…(part 2)


Hakata Dontaku Festival and Parade

One of Fukuoka City`s biggest festival.Celebrated on the 3rd and 4th of May every year.There were parades, cultural shows, food fair, fireworks display and etc..It attracts more than 2million spectators every year.

-a group of foreign students studying in Fukuoka-


-brazilian group-



-look at those faces.kalo pakai topeng camtu tak la malu sgt nak menari kan?hehe..-

-atuk2 dan nenek2 ni dh tua2 pun msh bleh menari smbil berparade berkilometer plak tu-

-a group of school children-


-cheerleaders-

-die ni pndai cakap melayu tau!fluent plak tu.terkejut gile bile die tegur kitorang aritu.-

-kura-kura anyone?-