Uninvited guest

Beberapa hari  lepas(tak ingat hari apa) hostel kami heboh sekejap sebab ada budak jumpa ular kat bilik dobi.Budak 1st year yang jumpa time dia nak basuh baju, pastu benda tu lari masuk dalam mesin.Puas diorg ketuk2, goyang2 kan mesin tu tapi tak jugak keluar2.Sampai hari ini tak tau kat mana benda tu sekarang.Maybe dah keluar, maybe ada lagi.Dah lah bilik aku 3m je dari bilik dobi tu.Takut la jugak dia termasuk kat dalam bilik ke, mintak2 la takde.

Pakcik jimu(office) tampal ni pagi esoknya

Pakcik jimu(office) tampal pagi esoknya

Nak gi basuh basuh pun cuak..

Nak gi basuh baju pun cuak..

Aritu jumpa lipan kat dalam bilik.Besar pulak tu.Yang terkejut gila tu sebab tak sedar dia dah naik sampai kat tangan.Tengah dok main laptop, tiba2 rasa geli2 kat tangan, goyang2 tangan sikit, pup! lipan jatuh atas meja.Punya la terkejut, sampai melompat dari kerusi.Sampai sekarang ingat lagi macam rasa benda tu merayap kat tangan.Sekarang ni kalo rasa geli sikit je kat badan, mesti gelabah check2 kat baju ke, seluar ke.Sumpah takut.Ni la satu benda yang tak best kalau time summer kat Jepun ni.Macam2 je benda pelik keluar.Kalau malam jangan harap nak bukak tingkap kalau takdak netting.Mintak2 la dijauhkan dari benda2 yang tak elok, amin..

Minna, Kosen Taikai Gambarou!

Very glad today we finished our assignment for the 機械工学実験 subject, which took almost the whole 1st sem to finish.The task was to design a handle made of some sort of hardened plastic which can stand 980N(100kg) of force, in a group of 5 or 6 people.So in the group, we design our own handle, and choose the best one from the group to be tested(or should I say to be crashed!!) during the next class next week.At first we weren`t confident about the assignment, imagine a handle cut from a 40x220x25 mm size of block to stand a 980kN force, but from what the lecturer said, our seniors managed to stand more than 490kN with a handle from a 20x220x40 block.So, we accepted  the challenge.

Actually the design process didn`t take that much time, but the cutting process did.Each group would take turns to use the CAM machine.I was inGroup 5, we`re the last one, so we had to wait more than 5 weeks till we can cut ours.And today, we can finally get our hand on the machine.After installing the design, made with Solidworks, a similar-to-AUTOCAD software into the CAM`s computer, we watched patiently for our handle to finish, and the output was really nice done.Now, it is only waiting for next week`s the-best-handle-contest!

Chit-chat while waiting

Chit-chat while waiting

The other group

The other group

Time bosan, benda2 ni jadi mangsa

Time bosan, benda2 ni jadi mangsa

Lepas abis kelas, time balik tu angin kuat sangat2, sampaikan banyak basikal budak2  tumbang.Budak2 yang tengah bukatsu(ko-ku) pun nampak cam payah je training, macam budak bola, nak sepak sepak bola pun kena sepak kuat2, takut2 pass tak sampai kat member, sebab lawan angin.takpe2, gambare semua!Good luck semua untuk kosen taikai yang start esok!

Kerja sang angin

Kerja sang angin

Yang besar2 tumbang, tapi yang kecik ni tetap gagah bertahan

Yang besar2 tumbang, tapi yang kecik ni tetap gagah bertahan

Seminggu lagi dh nak cuti summer, tak tau lagi nak buat apa.Takde plan lagi ni,Tapi maybe sibuk ngan sotsuken(graduation thesis) kot.Aah, kepada budak2 yang dekat ngan Fukuoka tu, meh la datang Kurume 3,4,5 Ogos ni.Kita tengok festival bunga api paling besar kat Kyushu.Bagi sapa yang tak suka sesak2 ngan orang ramai tu, takpe, anda boleh tengok dari tingkap bilik hostel kami.Anda cuma perlu jenguk ke luar, dan dongak ke atas!hehe.. ;P

siebtenJuli

Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag!

=)

Assalamualaikum…

Dengan lafaz Bismillah, I open my new home.